Invigningen

Ja kors i all sin dar vilken dag det har varit i dag! 12:e juni och invigningen av våra tematrädgårdar som vi slitet svett och blod för. Vi har skrattat och gråtit, brytit ihop och sedan bitit ihop för att ta nya krafttag och jobba på ännu hårdare.
    Vi startade vår resa 28:e maj, för 2 veckor och 1 dag sedan närmare besämt, men det känns som 100 år sedan...
Då såg det ut så här:Vi har slitit som galningar, jobbat till långt in på kvällarna, jagat sponsorer i sista sekunden, tampats med järnnätter som slagit sina klor om känsliga växter och utstått det gråmulna och regniga väder som varit större delen av dessa 2 veckor och som har satt vårat humör på prov.
    Men den kämpaanda och jävlaranamma vi alla besuttit har knuffat oss framåt när vi bara velat köra ner klackarna i leran då allt har känts hopplöst, vi har hjälpt varandra att lugna hetsiga sinnen och vi har fått varandra att samla styrka när kraften har sinat.

    Vi är ett sjujäkla team helt enkelt!

Mycket, för att inte säga oerhört mycket, arbete ligger bakom årets tematrädgårdar. Vi fick höra av våra lärare att det inte var ett speciellt enkelt tema vi valt och att vi hade mycket att bita i. Detsamma ansåg stadsträdgårdsmästare Tomas Lindvall och hans medarbetare som tyckte det skulle bli spännande att se hur vi skulle ta oss an detta massiva arbete som låg framför oss och vad resultatet skulle bli.

    Nog har vi bevisat att vi vill, vågar och kan!


Nu ska jag dock inte längre hålla er på sträckbänken utan meddela att temat för 2009 års tematrädgårdar är:

"Tidsepoker"
Christina i sin häftiga "kyss-mig-om-du-kan-hatt"  =)

           
Anna och Maja-Lisa är näpna fröknar från Romantiken


Hundtätt på invigningen!


9 vackra flickor: Lisa (1800-tal), Sara (Medeltiden), Ebba (1800-tal), Tina (1800-tal),
Louise (Medeltiden), Maja-Lisa (Romantiken), Anna (Romantiken), Heléne (Barocken)
och Pia (1800-tal)

Heléne från Barocken berättar om vårt arbete och den resa vi gjort


Det var mycket folk som kom till invigningen!


Lennart och Lennart tackas för hjälpen med byggnationen av trädgårdarna
av Malin A. och Eva


Stadsträdgårdsmästare Tomas Lindvall höll ett kraftfullt
tal som kändes ända in till hjärteroten
    - Tack för de fina orden!


Tomas inviger trädgårdarna genom att klippa av en dekorerad salixgren


Elisabeth (Nutid/Framtid), Johanna (Medeltiden), Britt-Marie (Barocken),
Ebba (1800-tal) och Jonas (Romantiken) ombeds av Heléne att berätta
kort om respektive trädgård


Sophie och pappa Robert är intresserade av tematrädgårdarna


Några av våra fantastiska sponsorer närvarade vid invignigen!
Längst fram, i svart keps, syns Karl-Åke från Härnevi Plantskola


Ingela som byggde tematrädgårdarna förra året berömmer
Louise för hennes och klasskamraternas fina arbete


Lena Månsson, Tomas Lindvall, Tom Ericsson, Lennart Korén - alla viktiga
i vår utbildning!


Besökarna vällde in i trägårdarna och läste intresserat på informationsskylten
vid varje trädgård


Johan Arvidsson, the Man, vår kontakt på kommunen och som
hjälpt oss med både det ena och det andra under byggnationerna
    - Tack för ditt trevliga sätt och din samarbetsvilja!


Anna i sin vackra skrud


Besökarna utanför tältet med förfriskningar


Maja-Lisa (Romantiken), Lisa (1800-tal) och Anna (Romantiken)


Elisabeth (mitten) befinner sig i sin Nutid/Framtidsträdgård och svarar på
frågor från besökarna


Pia befinner sig i sin 1800-talsträdgård och svarar på frågor från besökarna


Selma sitter i vilstolen och sörplar cider som värsta kändisen! =)Tapetgrupperna, s k "puddingar", hos 1800-taletMedeltidens klosterträdgård


En utav besökarna som var imponerad
utav vårt arbete var landskapsark.
Anders Larsson från Heby kommun


Ebba (1800-tal) har ett enormt paraply!


Maja-Lisa och Anna från Romantiken fick tag på en katt...


Gruppfoto! Nästan hela klassen närvarande.


Det har varit en helt magisk dag.
Och vi kommer nog sent glömma denna dag då ösregnet som väntades uteblev och precis till invigningstalen sprack molnen upp och en strimma med sol sken ner på oss.
    Kanske hade vädergudarna hörsammat allas böner och höll tillbaks regnet några timmar för att "slutet" på vårt arbete skulle bli så fulländat som det bara kunde bli?

Vi vill rikta ett STORT TACK till våra underbara sponsorer som gjort allt detta möjligt! Längst upp till höger på denna site ser ni vilka de är.
Vi vill också tacka "alla andra", ni vet vilka ni är, som på något sätt och vis varit inblandade i denna produktion och som spelat en liten men viktig roll - ingen nämnd ingen glömd!

Från och med nu kommer vi sköta och vårda våra kära trädgårdar ömt ända in i oktober till den dag då vi ska montera ner allt... Men det tänker vi inte på nu!

Trevlig sommar och fortsätt att besöka bloggen då vi uppdaterar om vad som händer i trädgårdarna!


Med vänliga hälsningar,
Louise

Arbetet fortsätter!

Ja då var vi tillbaks bakom skolbänkarna - men inget hindrar oss. Direkt efter skoldagens slut packade vi oss ner till trädgårdarna utmed Åpromenaden.
    Arbetet flöt på likt en välkomponerad och välkorriograferad dans. =] Och vi hade ju tur med vädret. Soligt, vindfritt och jättehärlig arbetsstämning! Man känner att det nu börjar dra ihop sig. På fredag är det invigning och allt ska vara tajmat och klart, in i minsta detalj. Vi hoppas att vädergudarna är barmhärtiga mot oss och ger oss uppehåll och gärna lite sol så att det blir så där jättetrevligt och en fin avrundning på detta oerhörda arbete vi gjort ända sedan innan jul fram till dags dato och vidare då vi även kommer turas om under veckorna att sköta trädgårdarna som sig bör tills dem rivs i oktober.
    Är man i närheten eller ska besöka Enköping på fredag så är man mycket välkommen ner till våra 5 urhäftiga trädgårdar där vi finns på plats för att visa på och svara på frågor. Under själva invigningen kommer det bl a bli tal av oss elever, kurschef Lena Månsson samt stadsträdgårdsmästare Tomas Lindvall.


Här händer det saker hos grupp 3! Britt-Marie planterar nävorLisa vattnar det nylagda gräsetJonas är intresserad och Sara berättar vad som hänt hos 5:ornaDaniel finjusterar nävorna innan plantering


Idag fortsätter arbetet efter skoltid. Det är många detaljer att täcka in.
Kanske vi ses därnere?

Med vänliga hälsningar,
Louise


Söndagsarbete och smolk i bägaren

Säg den glädje som varar...
När vi anlände till trädgårdarna under söndagsförmiddagen visade det sig att någon eller några haft roligt och förstört en fönsterruta hos grupp 1. Dessutom i en utav de fina rabatterna som tagit tid och energi att anlägga fanns det ett upplag av ölburkar.
    Jättetråkigt och elakt.
    Detta är ett projekt som har tagit mycket tid och kraft från alla inblandade, och vi är dessutom inte färdiga, och så får man en sådan käftsmäll.
    Varför? Det är väl högst otroligt att den som är ansvarig läser detta, men fan, ursäkta språket, så förbannade vi blir. Är det verkligen så svårt att respektera något som någon annan lagt sin själ i? Nu får vi gräva ner våra växter i en rabatt där det finns otaligt med glassplitter och vi riskerar skada oss samt att det inte går att reparera fönsterrutan. 
   
Bortsett från detta smolket i bägaren har det varit en alldeles fantastisk dag, arbetsmässigt, vädermässigt och besöksmässigt sett. Solen sken från i stort sett start till det vi åkte hem på kvällen. Arbetet har varit mycket effektivt och vi har kommit i fas. Sedan har vi haft besök av många flanerare som varit intresserade, fotograferat, diskuterat och som berömt oss stort för det arbete vi gjort.
    Många blir bestörta när vi berättar att allt ska rivas till hösten och tycker kommunen ska hacka upp ny mark åt nästa årskull blivande trädgårdsmästare.
    Man kan inte annat än buga och bocka för dessa lovord. =]Någon/några har haft roligt (?) och förstört en fönsterruta


Malin är ledsen och arg över förstörelsen


Sara flätar vidare


En utav alla besökare idag - och jättetrevlig! =)


Sophie är fascinerad av vattnet hos Anna i grupp 3


Sophie tycker det är spännande när Anna häller vatten
i vattenfalletAnna gästspelar hos grupp 5 och stampar till gräset medan
Johanna vattnarEn bild säger mer än 1000 ord...


Bänkfundamenten är på plats efter mycken slit och stret


Nu börjar det likna något!


Från början till slut...


Grupp 5: Åke, Karin, Sara, Louise, Johanna


I morgon är det måndag och då är det trädgårdshistoria på schemat och ett studiebesök i huvudstaden som väntar.
Dock kommer vi småpilla med trädgårdarna ända fram till invigningen på fredag, 12/6 kl. 10.00, så varmt välkomna att besöka oss på plats!

På återseende och en önskan om en trevlig start på veckan!
Med vänliga hälsningar,
Louise


Är det slut nu?

Nej inte precis! Igår var förvisso sista officiella arbetsdagen för byggnationerna, men redan i morgon söndag tuffar vi i grupp 5 vidare med arbetet då det p g a blött väder varit svårt att bygga vår urhäftiga mur. Även efter skoltid kommande vecka blir det en del arbete för alla inblandade inför Grande finale på fredag, 12/6 kl. 10.00.

Vädret var helt okej under vår sista schemalagda arbetsdag. Inget regn, dock kraftig blåst som nästan fick oss att lätta till väders samt kasta oroliga blickar mot björken som står granne med oss. Arbetet var febrilt och vi sprang om varandra och vi kärrade stenmjöl, kånkade tonvis med mursten, grävde och blaskade med vatten - för att nämna några av våra uppgifter.
    Några grupper hämtade sina växter och började plantera. Helt magiskt vilka sponsorer vi fått fastän det har varit en krass ekonomisk situation därute. Det blir så vackert! 
    Arbetsdagen blev lång och timmen var sen, närmare bestämt tjugo i åtta, när vi tre som var sist kvar satte oss i bilarna och körde hem. Men så är det när man håller på med ett projekt som detta, man offrar massor av kraft och tid för att få det klart, och i slutänden är jag rätt säker på att vi kommer få mångdubbelt tillbaks för allt arbete vi lagt ner.


Här följer ett axplock bilder på all aktivitet som byggnadsplatsen sjöd av under fredagen.


Louise och Johanna, in action, bygger på pergolan

            
Johanna gillar inte närgångna fotografer...


Louise poserar


Lisa fixar med sina vackra bågar


Sara och Lennart flyttar de grymt tunga granitblocken kommunen lånat oss


Åke är missnöjd med kvalitén på handskarna han köpte
samma morgon...


Översiktsbild av arbetsplatsenHm... Vad är det för något som gömmer sig bakom muren?


Karin smetar "klistret" på murstenarna


Det är så mysigt hos grupp 3!


Underbar akleja


Lisa (närmast) och Ebba är i planterartagen


Malin är en riktig entertainer! Sätt på vattnet någon! =)


Elisabeth vattnar på det som är nyplanterat


En stillsam vattensamling under en japansk lönnMalin tycker det är roligt att plantera! Eller så kanske hon
skrattar åt fotografen som krälar på marken..?


En riktig idyll har grupp 1 skapat


Thymus serpyllum, backtimjan


En häftig vattenanläggning har tillkommit hos grupp 4


Karin passerar under pergolan


Ebba och Lisa fyller på jordVackert fågelbad


Skymningen lägger sig och det väntas frost...


Det är med skräckblandad förtjusning jag kommer sätta mig i bilen i morgon och köra ner till Enköping.
    Har alla känsliga växter hos grupp 1 klarat sig undan nattens låga temperatur?
    Står muren hel och ren så som vi lämnade den?

Arbetet fortsätter som sagt med trädgårdarna och det kommer fortsättas rapporteras i den här bloggen - så sluta inte med att titta in!

Jag önskar härmed alla en fortsatt trevlig helg!
Med vänliga hälsningar,
Louise


Regnet det bara öser ner...

Usch fy fasiken vilken dag det har varit idag!
    Man kan bli nedstämd för mindre... En sådan här dag ska man sitta hemma uppkrupen framför brasan (om man är lycklig att ha någon) och omvirad med en pläd och med härligaste raggsockorna på fötterna läsa en bra bok, gärna med en kopp varm choklad i ena handen. Och det behöver inte vara en bok om trädgård. Faktiskt inte. =]
    Men det är endast en önskedröm för oss trädgårdsmästarelever som vill få våra trädgårdar färdiga. Oavsett väder knegar vi på - och det med resultat! Idag har det varit en dag där det har hänt en massa saker på olika håll.
    Tack vare Statoil (Malmagatan, Enköping) hade vi tillgång till en riktig bamse till bil och vi for kors och tvärs och hämtade växter och diverse material. Från Bürgers i Köping till långt bort i Stockholms södraste avkrokar! Jag och Heléne hade hand om Enköping med omnejd medan Pia och Co betade av Stockholmsområdet med egen bil.
    Bra jobbat tjejer!

Under morgonen fick vi dessutom finbesök av klasskamrat Elaine, som tyvärr inte kan hjälpa till med byggnationerna. Dock inspekterade hon arbetet vi hitintills gjort och jag tror vi alla fick minst två tummar upp!
    Hon är glad över bloggen som hon följer dagligen och håller sig på så sätt uppdaterad om vad vi tar oss för med. Det är kul att höra att det vi gör och skriver är bra.
    Besöker Du bloggen - skriv gärna ner en kommentar och beröm oss! =]

Vidare vill jag tacka Johan på Enköpings kommun. Var gång man kontaktar honom är han alltid lika positiv och tillmötesgående, även om han har mycket att göra, och detta får tillvaron att bli lite trevligare!
    Det är också trevligt när han besöker trädgårdarna och visar intresse för det vi gör. Stadsträdgårdsmästaren är välkommen han också!Lennart och Karin bygger mur så det visslar om det!


Under partytälten... nej, det var visst regnkläder!, finner
vi Jonas och Maja-Lisa! =]Monica gräver ner gräs i...gräset! Hm... Märkligt.


Robert är på det klara med att även om det är regnigt
måste man fylla på vätskedepåernaTjohoo! Vilken bamsebil! Vem kommer med den?


Jo, det är ju Heléne! Hon har bilen full med tujor och annueller


Här kommer Eva med sin gröna monstermaskin och ännu mer stenmjöl
- Tack för hjälpen - du är en pärla!Monica och Lisa kånkar ut de stora tujorna


"Efter arbetets slut" - mycket hinner hända medan man är ute och åker!


Murbygget fortsätter hos grupp 5 - men regnet sätter käppar i hjulet...


Hos grupp 4 har bl a två söta buxbomshäckar kommit på plats


Vilken oas som har vuxit fram hos grupp 3!


Bedårande bro


Häftigt mönster gräsmattan är i hos grupp 2


Men hos grupp 1 har det hänt något helt makalöst...


...det har ploppat upp palmer och annat häftigt!


I morgon är det sista dagen och vi håller alla tummar för att det är uppehåll.

Med vänliga hälsningar,
Louise

Dag 5

Denna gången blir det många bilder!
Förvisso ska det vara mycket text när man "bloggar", men man får se den här bloggen som ett undantag. 
    Vi sysslar med visuella saker och då krävs det många bilder för att få med allt. Och personligen tycker jag det är roligt med mycket bilder! Sen är det ju som så att alla Enköpingsbor, och andra bloggbesökare för den delen, inte har möjlighet att komma ner och titta på plats. =]


Lennart A. och Louise jobbar vidare med grupp 5's mur

Dagen som sådan började med halvuppehåll. Dock var vi inte alltför optimistiska över vädret. Sol och moln skulle det vara.
    Men vad SMHI inte hade meddelat var att det skulle komma regnskurar titt som tätt under dagen, och inte heller hade dem förvarnat om det oerhörda regn-/hageloväder som drog in med sugande kraft och fick oss alla att ta skydd!


Obehagligt hageloväder


Vissa av oss tog skydd under en pressenning...


...andra i lä av ett plank

Framåt eftermiddagen gav regnmolnen med sig och det var i stort sett sol de sista 2 timmarna.
    Mycket har vi åstadkommit idag. Det är, för att citera våran lignoslärare Micke Magnusson, "alldeles magiskt" att få vara med i denna produktion. Det händer så mycket under så kort tid!
    Vad konstigt det kommer kännas på fredag kväll när vi packar ihop, i stort sett för gott innan invigningen. Inget mer arbete. Inget mer slit och släp. Inget mer arbetande med våra händer med något som vi själva skapat, från idé till verklighet... Det går verkligen fort när man har så roligt som vi har!

Dessutom vill vi den här gången rikta ett STORT tack till Josefssons Maskinuthyrning i Enköping!
    Ni är fantastiska, från själva maskindelen till erat bemötande.
Tusen tack!Fikapaus i Tematrädgårdsfabriken!


Jonas kliver på med gräsmattan under armen


Ebba och Lisa lägger gräsmatta! Jippi!


Eva och Monica vattnar och planterar


Lennart kör så det ryker!


Sen ser man ut så här och kan med lätthet skrämma livet
ur vem som helst...


Maja-Lisa poserar med sina ursnygga (?!) vadarbyxor och
en glass i handen


O vilka tjusiga fasader!


På begäran, en närbild av (mamma) Heléne =]


Den förlorade gruppmedlemmen!
Sara trotsade den elaka förkylningen och utförde lättare
arbete med 5:orna


I say no more!


Johanna och Louise är oerhört nöjda över det tidskrävande
men nog så viktiga arbetet med det första varvet


På återseende!

Med vänliga hälsningar,
Louise

Vi tuffar på

Tisdagen kom och så gjorde också regnet - och under i stort sett hela dagen dessutom...
    Man kan med lätthet konstatera att det finns betydligt trevligare väder att arbeta i! Det hade gott och väl kunnat vara uppehåll, eller kanske till och med lite regn och ingen blåst, eller lite blåst och inget regn...
    Det är inte alltid man får som man vill, och det är under sådana här dagar som man får tänka på de kloka orden:

"Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder"

Dock jobbade vi på och försökte hålla humöret uppe, och det lyckades vi riktigt bra med även denna dag. Det är helt fantastiskt vad häftigt det är när man tar sig bort från sin egen trädgård och börjar vandra genom de andra gruppernas fantasier.
    Vilken variation!
Jag hoppas innerligt att många kommer att besöka våra trädgårdar under sommaren för att se med egna ögon vad makalöst det kan bli med lite idéer, kreativitet och en rejäl skopa jävlaranamma!

Sponsorsökandet går vidare, med både positiv och negativ framgång.
Och är det som så att du sitter där hemma med en del växter som du inte vet vad du ska göra av, eller så kanske du sover dåligt om nätterna och behöver tömma madrassen?
    Tveka inte! Kom ner till oss - vi tar emot dig med öppna armar. =]


Planket stryks med järnvitriol för att få en snygg patina


Huskropp nr 2 har kommit upp hos grupp 1


Sten, sten och åter sten...


Så här vackert är det där vi arbetar!


Åke i full fart med nästa steg i byggandet av muren


Grupp 5's trädgård ser ut att ha blivit besökt av en enorm mullvad...


Lärare Lennart Andersson räds inget arbete!


Eva från grupp 3 berättar nog en rolig historia för grupp 5's Karin och Johanna
- Fint flätad salix, tjejer!


Så gott som hela gänget

Det var allt för denna gången!
Enligt SMHI ska det vara sol och moln i morgon - vi får hoppas det!

Med vänliga hälsningar,
Louise


Dag 3

Veckan började med ytterligare en stekhet och solig dag men arbetet fortsatte mer intensivt än någonsin! I de fem sammanbundna små trädgårdarna börjar nu såväl stora som små konstruktioner växa fram, i trä, sten, betong och andra material.

Alla grupper är förvånade över hur mycket som hunnits med och över det häftiga landskapet som växer fram i flera av trädgårdarna. Det är lätt att tycka att alla andra grupper har hunnit längre än den egna gruppen när man jobbar, men tittar man över alla trädgårdarna har alla gjort stora framsteg!

Vi vill också passa på att peka på den långa lista med sponsrer som nu finns med i högerspalten! Nya sponsorer droppar fortfarande in med bidrag till det material som är kvar, stort tack!

Vi har stor hjälp i byggandet av Lennart Andersson som ger tips och råd under spikandets och skruvandets gång. Det har varit kämpigt att bygga i värmen! Alla har upptäckt att en vattenflaska inte är tillräckligt och det var också trevligt att upptäcka att vattnet i vattenslangen som hör till trädgårdarna är iskallt och går att svalka sig med.

Här kommer lite bilder från dagen. Ett nytt bildgalleri har också öppnats under länken i spalten till höger.

Mystiska konstruktioner börjar synas i de flestas trädgårdar...

En stor konstruktion har kommit upp hos Johanna i den första trädgården hos grupp 5, och i förgrunden syns Robert och Daniel planera en fyrkantig form hos grupp 4.

Björkstammar, höjder och stenar skapar en vacker form i trädgården hos grupp 3. Vad blir det av detta månntro?

En husfasad börjar synas hos grupp 1!

En husfasad har kommit upp hos grupp 1, Malin A och Malin L sätter upp några brädor.

Plankbyggarna Kristin, Lisa och Ebba.

Plankbyggarna Kristin, Lisa och Ebba i grupp 2 pustar ut i värmen.

Majalisa kånkar... Byggande är tungt ibland!

Maja-Lisa kånkar. Byggande är tungt ibland!

Det var allt för idag!
/ Hälsningar från Ebba och Träd F


RSS 2.0